POLİS AKADEMİSİ

KİTAPLAR

Türkiye’de ve Dünyada Uyuşturucu ile Mücadele

Türkiye’de ve Dünyada Uyuşturucu ile Mücadele
Esra ÇETİNÖZ

  • ISBN
    978-6057822-26-0
  • Baskı Sayısı
  • Sayfa Sayısı
    200
  • Ebat
    16x24
  • Editör
    Esra ÇETİNÖZ
  • Satış Fiyatı
    99 TL
  •  

2017 Dünya Uyuşturucu Raporu’na göre dünyada uyuşturucu pazarı hızla genişlediği gibi uyuşturucu pazarındaki madde çeşitliliği de hiç olmadığı kadar artmıştır. 2016 yılında 133 ülkeden gelen verilerle UNODC tarafından dünyada ilk defa yapılan küresel bir tahmine göre; 15-16 yaşları arasındaki ve çoğu öğrenci olan 13.800.000 genç insan, yani dünya popülasyonunun %5.6’sı, sadece 12 ay içerisinde en az bir kez esrar kullanmıştır. Bu oran Kuzey Amerika’da %18, Batı ve Orta Avrupa’da %20 Meksika’da ise %23 tür. Avrupa’da 15-24 yaş grubundaki genç nüfusun neredeyse % 20’si en az bir kez esrar kullandığını bildirmiştir. 2019 Avrupa Uyuşturucu Raporu da alarm verici nitelikte bir veriye işaret etmektedir: Son birkaç yıldır esrar kullanım oranı stabil seyrederken yeni veriler birçok ülkede genç yaş grubunda artışa işaret etmektedir. 
Uyuşturucu kullanımı ve ticareti küresel bir sorun olmakla beraber her ülkenin hedeflemesi gereken ana sorun alanları farklıdır. Bu nedenle tüm ülkelerin sürekli verilerini güncelleyip sağlıklı analizler yaparak kendi ülkelerine özgü eğilim ve sorunları gözlemlemeleri gerekir. Buna dayalı olarak stratejilerini sürekli olarak geliştirmeleri uyuşturucuyla mücadele için oldukça önemlidir.
‘’Türkiye’de ve Dünyada Uyuşturucuyla Mücadele’’ başlıklı bu eser; uyuşturucu ile mücadelede kaçakçılık boyutundan medya boyutuna, hukuksal uygulamalardan önleme yaklaşımlarına ve bu alanda uluslararası işbirliğine kadar birçok alanla ile ilgili tespit ve önerileri içermektedir.